Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Касетні снаряди: що це таке та як від них уберегтись

Безпека життєдіяльності
24.09.2023

рф з перших днів повномаштабного вторгення в Україну нехтує правилами ведення війни і грубо порушує норми міжнародного права. Не маючи значного успіху у цій війні, росіяни навмисне цілять по цивільним об'єктам та мирному населенню. Зокрема, правозахисні організації мають численні докази використання росією касетних бомб в Україні.

Касетний боєприпас — це вид авіабомби, яка має тонкі стінки. Вона складається з наконечника, корпусу, пустотілої форми-оболонки. Цю форму наповнюють дрібними осколками, авіамінами, мінами різного призначення (протитанкові, протипіхотні, запальні). В одному боєприпасі загальна маса такого небезпечного начиння може становити до 10 кг.

Касетні бомби можуть скидати з літаків або вистрілювати у вигляді снаряду, наприклад, з гаубиці, гармати або реактивної системи залпового вогню. Внаслідок детонації сотні мінібомб розлітаються на величезні площі — розміром від кількох футбольних полів до гектара.

А жертвами цієї неприцільної зброї часто стають не військові, а цивільне населення.

Існує кілька різних типів касетних бомб:

  • запалювальні — використовуються для підпалу об'єктів, містять напалм або білий фосфор, протитанкові і протипіхотні елементи, саме такі касетні бомби під назвою «Хлібний кошик Молотова» застосовував Радянський Союз взимку 1939-1940 років;
  • протитанкові — авіабомби, що знаходяться всередині, мають кумулятивні боєголовки, які пробивають броню бронемашини чи танка;
  • протипіхотні — використовуються осколкові бомбочки, які розраховані на знищення м'яких об'єктів;
  • мінувальні — мінні боєприпаси вибухають не одразу, а ведуть себе як звичайні наземні міни;
  • протиаеродромні — розраховані на проникнення через бетон перед вибухом, щоб знищити чи значно ушкодити поверхню злітно-посадкової смуги;
  • хімічні — протягом 1950-1960-х років у Радянському Союзі розробляли касетні бомби для поширення хімічної зброї.

Чи завжди міни з касетної бомби вибухають після скидання?

Касетна бомба має не лише неймовірну вибухову силу, а й таїть ще й приховану загрозу. З певних причин (наприклад, через недосконалий механізм детонатора) лише 40% снарядів, які випускаються з оболонки, вибухають одразу. Решта здатні глибоко занурюватися в ґрунт і довгий час там зберігатися без детонації, вибухаючи при контакті зі сторонніми предметами.

Як запобігти ураженню касетною бомбою?

  • Якщо ви побачили міну, яка не вибухнула після детонації касетної бомби, відійдіть на безпечну відстань (не менше 100 м) і не підпускайте до вибухонебезпечного предмету інших людей та дітей.
  • В жодному разі не піднімайте з землі жодних незнайомих вам предметів. Бойові елементи часто вибухають при падінні, але можуть вибухнути пізніше, в руках — від найменшого руху чи дотику. Уся увага дітям і підліткам – не дайте їм підняти що-небудь з під ніг.
  • Повідомте поліцію або рятувальників про небезпечну знахідку, зазначте точну адресу її перебування. Дочекайтеся прибуття спеціалістів та вкажіть місце, де ви побачили міну від касетної бомби.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше