Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Заповнення реквізитів «ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ» платіжного доручення при сплаті ПОДАТКОВОГО БОРГУ/НЕДОЇМКИ з єдиного внеску

До відома громадян
05.10.2021

Кожен громадянин сплачує податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законодавством. При цьому платник самостійне обчислює, декларує та сплачує суми податків та зборів у порядку та строки, визначені Податковим кодексом України.

Під час сплати податкових зобов’язань до бюджету необхідно чітко дотримуватись вимог наказу МФУ від 24.07.2015 № 666 (зі змінами) «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на не бюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок» (далі – Порядок).

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу, що за правильність заповнення реквізитів в платіжних документах відповідальність несе платник податків, а не банківська установа, тому слід бути уважними. Неправильне заповнення платіжного документа призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету.

У разі сплати податкового боргу або заборгованості з єдиного внеску (ЄВ), під час заповнення банківських розрахункових документів у реквізитах у полі «Призначення платежу», платники податків мають зазначати код виду сплати «140» – надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки.

Зокрема, згідно з п. 1 Порядку реквізит «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

– поле №1 – друкується службовий код (знак) «*»;

– поле №2 – друкується розділовий знак «;» та код виду сплати («140» – надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки);

– поле №3 – друкується розділовий знак «;» та податковий номер платника податків;

– поле №4 – друкується розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі (бажано вказувати в цьому полі контактний (мобільний) телефон для оперативного вирішення питань, які можуть виникати в процесі зарахування платежів);

– у полі №5 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

– у полі №6 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

– у полі №7 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється.

Приклад заповнення поля «Призначення платежу» у разі якщо платник має податковий борг зі сплати податків/зборів: *;140;12345678;погашення податкового боргу з єдиного внеску (або податку на прибуток, земельного податку, єдиного податку тощо).

Про наявність чи відсутність податкового боргу платники податків також можуть дізнатись скориставшись власним Електронним кабінетом в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога».

Вхід до кабінету здійснюється за адресою https://cabinet.tax.gov.ua.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі наголошує, що самостійна та своєчасна сплата узгоджених грошових зобов’язань дозволить уникнути застосування заходів примусового стягнення боргів, збереже платників податків від застосування фінансових санкцій (пені, штрафів), передбачених нормами Податкового кодексу України. До того ж дотримання податкової дисципліни та сумлінне ставлення платників до питання сплати податків формує позитивний імідж суб’єкта господарювання перед його бізнес – партнерами.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області,
Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше