Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Всесвітній день боротьби проти раку в 2023 році

Здоров'я, безпека та добробут. Корисне
04.02.2023

Всесвітній день боротьби проти раку є єдиною ініціативою, в рамках якої весь світ об'єднується у боротьбі з глобальною епідемією раку. Він проходить щороку 4 лютого. Проголошений «Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями» UICC – Union for International Cancer Control , UICC у 2005 р. Цього року цей день проводиться під девізом «Усунення прогалин у догляді за хворими»

Що таке рак?

Рак – це захворювання, яке виникає, коли зміни в групі нормальних клітин в організмі призводять до неконтрольованого аномального зростання з утворенням шишки, яка називається пухлиною; це є у кожного виду раку, крім лейкемії (раку крові). Якщо не лікувати, пухлини можуть зростати і поширюватися в навколишні нормальні тканини або інші частини тіла через кровотік і лімфатичну систему, а також можуть вражати травну, нервову і кровоносну системи або виділяти гормони, які можуть впливати на функції організму.

Ракові пухлини можна розділити на три групи: доброякісні, злоякісні та передракові.

  • Доброякісні пухлини не є раковими та рідко загрожують життю. Вони мають тенденцію рости досить повільно, не поширюються на інші частини тіла і зазвичай складаються з клітин, які дуже схожі на нормальні або здорові клітини. Вони викличуть проблеми лише в тому випадку, якщо виростуть дуже великими, стануть незручними або тиснуть на інші органи — наприклад, пухлину головного мозку всередині черепа.
  • Злоякісні пухлини ростуть швидше, ніж доброякісні, і мають здатність поширюватися і руйнувати сусідні тканини. Клітини злоякісних пухлин можуть відриватися від основної (первинної) пухлини та поширюватися в інші частини тіла за допомогою процесу, відомого як метастазування. При проникненні у здорові тканини на новому місці вони продовжують ділитися та рости. Ці вторинні ділянки відомі як метастази, а стан називається метастатичним раком.
  • Передраковий (або передраковий) стан описує стан, в якому беруть участь аномальні клітини, які можуть (або можуть) перерости в рак.

Види раку

Рак можна класифікувати за типом клітини, з якої він починається. Існує п'ять основних типів:

  1. Карцинома – рак, що виникає з епітеліальних клітин (оболонка клітин, яка допомагає захистити або оточити органи). Карциноми можуть проникати в навколишні тканини та органи та метастазувати у лімфатичні вузли та інші області тіла. Найбільш поширеними формами раку в цій групі є рак молочної залози, простати, легень та товстої кишки.
  2. Саркома – тип злоякісної пухлини кістки або м'яких тканин (жирової, м'язової, кровоносних судин, нервів та інших сполучних тканин, які підтримують органи та оточують їх). Найбільш поширеними формами саркоми є лейоміосаркома, ліпосаркома та остеосаркома.
  3. Лімфома та мієлому. Лімфома та мієлома – це види раку, які починаються в клітинах імунної системи. Лімфома – це рак лімфатичної системи, який проходить по всьому тілу і тому може виникнути будь-де. Мієлома (або множинна мієлома) починається у плазматичних клітинах, типі лейкоцитів, які виробляють антитіла для боротьби з інфекцією. Цей рак може вплинути на здатність клітин ефективно виробляти антитіла.
  4. Лейкемія. Лейкемія – це рак лейкоцитів та кісткового мозку, тканини, яка утворює клітини крові. Є кілька підтипів; поширені лімфоцитарний лейкоз та хронічний лімфоцитарний лейкоз.
  5. Рак головного та спинного мозку – вони відомі як рак центральної нервової системи. Деякі з них є доброякісними, в той час як інші можуть зростати та поширюватися.

Причини раку

Рак може бути викликаний рядом різних факторів, і, як і у випадку з іншими захворюваннями, більшість видів раку є результатом впливу ряду різних причинних факторів.

Важливо пам'ятати, що хоча деякі фактори не можна змінити, близько третини випадків раку можна запобігти, знизивши поведінкові та дієтичні ризики.

Модифіковані фактори ризику включають: Важливо відзначити, що рівень доходу та освіти, національна політика, галузева тактика з корисливими комерційними інтересами та генетика — все це фактори, які можуть дуже ускладнити вплив на фактор, що піддається зміні, і зміна поведінки на індивідуальному рівні.

  • Алкоголь. Доказів того, що всі види алкогольних напоїв є причиною низки видів раку, зараз більше, ніж будь-коли раніше. Алкоголь може збільшити ризик шести видів раку, включаючи рак кишечника (колоректальний), молочної залози, рота, глотки та гортані (рот і горло), стравоходу, печінки та шлунка. вище ризик багатьох видів раку, і навіть помірне вживання алкоголю збільшує ризик розвитку раку.
  • Надмірна вага або ожиріння. Надмірна вага пов'язана з підвищеним ризиком розвитку 12 різних видів раку, включаючи рак кишечника та підшлункової залози. У цілому нині, більше збільшення ваги, особливо в дорослих, пов'язані з підвищеним ризиком розвитку раку. У цілому нині, більше збільшення ваги, особливо в дорослих, пов'язані з підвищеним ризиком розвитку раку.
  • Неправильна дієта та харчування. Експерти припускають, що дієти та споживання поживних речовин, особливо дієти з високим вмістом червоного м'яса, переробленого м'яса, солоних продуктів та низьким вмістом фруктів та овочів, впливають на ризик розвитку раку, особливо товстої кишки, носоглотки та шлунка 1, 2, 3.
  • Відсутність фізичної активності. Регулярна фізична активність не тільки допомагає зменшити надлишок жиру в організмі та пов'язані з цим ризики раку, а й знижує ризик розвитку раку товстої кишки, молочної залози та ендометрію.
  • Тютюн. Тютюновий дим містить не менше 80 різних канцерогенних речовин (канцерогенних агентів). При вдиханні диму хімічні речовини потрапляють у легені, потрапляють у кровотік та розносяться по всьому тілу. Ось чому куріння або жування тютюну не тільки викликає рак легенів та ротової порожнини, але також пов'язане з багатьма іншими видами раку. Чим більше людина курить, чим раніше вона починає курити, і чим довше вона продовжує курити, тим більше збільшується ризик розвитку раку. В даний час вживання тютюну є причиною близько 22% смертей від раку.
  • Іонізуюче випромінювання. Штучні джерела випромінювання можуть викликати рак і становити небезпеку для робітників. До них відносяться радон, рентгенівські промені, гамма-промені та інші форми високоенергетичного випромінювання. Тривала і незахищена дія ультрафіолетового випромінювання сонця, сонячних ламп та соляріїв також може призвести до меланоми та злоякісних новоутворень шкіри. Люди зі світлою шкірою, люди з великою кількістю родимок або ті, хто має сімейну історію меланоми чи немеланомного раку шкіри, наражаються на найбільший ризик. Однак рак шкіри може розвинутись у людей з будь-яким відтінком шкіри, у тому числі у людей з темнішою шкірою.
  • Небезпеки на робочому місці. Деякі люди ризикують піддатися впливу канцерогенних речовин через виконувану ними роботу. Наприклад, було виявлено, що у робітників, зайнятих у виробництві хімічних фарб, захворюваність на рак сечового міхура вища, ніж зазвичай. Азбест є добре відомою причиною раку на робочому місці, особливо раку, званого мезотеліомою, який найчастіше вражає покриття легень.
  • Інфекція. Інфекційні агенти щорічно викликають близько 2,2 мільйона смертей від раку. Не означає, що ці види раку можна заразити як інфекцію; швидше вірус може викликати зміни у клітинах, які підвищують ймовірність того, що вони стануть раковими. Близько 70% випадків раку шийки матки викликані вірусом папіломи людини (ВПЛ), у той час як рак печінки та неходжкінська лімфома можуть бути викликані вірусами гепатиту В і С, а лімфоми пов'язані з вірусом Епштейна-Барр. У минулому бактеріальні інфекції не вважалися канцерогенними агентами, але пізніші дослідження показали, що у людей, інфікованих Helicobacter pylori у шлунку, розвивається запалення слизової оболонки шлунка, що збільшує ризик розвитку раку шлунка.

Ознаки та симптоми раку

  • З такою кількістю різних типів раку симптоми різноманітні та залежать від того, де знаходиться хвороба. Тим не менш, є деякі ключові ознаки та симптоми, на які слід звернути увагу, у тому числі:
  • Незвичайні шишки або припухлості – ракові шишки часто безболісні і можуть збільшуватися в міру прогресування раку.
  • Кашель, задишка або утруднене ковтання – зверніть увагу на постійні епізоди кашлю, задишку або утруднене ковтання.
  • Зміни в роботі кишечника, такі як запори та діарея та/або кров у стільці
  • Несподівана кровотеча – включає кровотечу з піхви, анального проходу або кров, виявлену в стільці, сечі або кашлі.
  • Нез'ясовна втрата ваги – велика незрозуміла і ненавмисна втрата ваги за короткий період часу (пару місяців).
  • Втома, яка проявляється у сильній втомі та гострій нестачі енергії. Якщо втома спричинена раком, люди зазвичай мають інші симптоми.
  • Біль або біль – включає незрозумілий або постійний біль, або біль, який приходить.
  • Нова родимка або зміни в родимці – шукайте зміни у розмірі, формі або кольорі, а також, якщо вона стає кіркою, кровоточить або сочиться.
  • Ускладнення, пов'язані з сечовипусканням, включаючи потребу в терміновому сечовипусканні, частіше сечовипускання або нездатність йти, коли вам потрібно, або біль під час сечовипускання.
  • Незвичайні зміни грудей – зверніть увагу на зміни розміру, форми чи відчуття, зміни шкіри та біль.
  • Втрата апетиту – почуття голоду менше, ніж зазвичай, протягом тривалого часу.
  • Хвороба або виразка, яка не гоїться, включаючи пляму, запалену рану або виразку в роті.
  • Печія або розлад шлунка – постійна чи хвороблива печія або розлад шлунка.
  • Сильна нічна пітливість – зверніть увагу на дуже рясні, мокнучі нічні поти.

Профілактика раку

  • Більше третини всіх випадків раку можна запобігти, зменшивши вплив факторів ризику, таких як тютюн, ожиріння, відсутність фізичної активності, інфекції, алкоголь, забруднення навколишнього середовища, професійні канцерогени та радіація.
  • Профілактика деяких видів раку також може бути ефективною за допомогою вакцинації проти вірусу гепатиту В (ВГВ) та вірусу папіломи людини (ВПЛ), допомагаючи захистити відповідно від раку печінки та раку шийки матки.
  • Зниження впливу інших канцерогенів, таких як забруднення навколишнього середовища, професійні канцерогени та радіація, може допомогти запобігти подальшим раковим захворюванням.

Раннє виявлення раку

Існує ряд видів раку, які можна виявити на ранній стадії, що допомагає підвищити шанси на успішні результати лікування, часто при менших витратах та з меншими (або меншими) побічними ефектами для пацієнтів. Існують економічно ефективні тести, які допомагають виявити колоректальний рак, рак грудей, шийки матки та ротової порожнини на ранній стадії та розробляються додаткові тести для інших видів раку.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб дізнатися про національні рекомендації щодо вакцинації, тестування та скринінгу.

Ключові факти про рак

Рак є другою за значимістю причиною смерті у всьому світі.

Щороку від раку вмирає 10 мільйонів людей.

Більше 40% смертей від раку можна було б запобігти, оскільки вони пов'язані з факторами ризику, що модифікуються, такими як куріння, вживання алкоголю, неправильне харчування і відсутність фізичної активності.

Майже принаймні одну третину всіх смертей, пов'язаних з раком, можна було б запобігти за допомогою регулярного скринінгу, раннього виявлення та лікування.

70% смертей від раку припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу.

Щороку можна було б рятувати мільйони життів, застосовуючи відповідні ресурси стратегії профілактики, раннього виявлення та лікування.

Загальні щорічні економічні витрати раку оцінюються в 1,16 трильйона доларів США.

Джерела інформації:

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше