Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як говорити з дитиною про війну?

Психологічна допомога під час дії воєнного стану
14.12.2023

Розмова з дитиною про війну може бути важкою та чутливою, але важливо знайти спосіб усе їй пояснити.

Перед цим попіклуйся про себе: про власну інформаційну гігієну, періодичне розслаблення та відновлення. Спочатку кисневу маску на себе, пам’ятаєш? Тепер можна звертатися до дитини.

Інформація за віком 

Діти мають право знати, що відбувається навколо. Говори з ними зрозумілою їм мовою – малюкам можна подавати усе у вигляді казки, у шкільному віці діти зазвичай готові до більш відвертої розмови, Під час розмови стеж за реакціями дитини та лишайся чутливим/ою до її рівня тривоги.

Позитивний приклад 

Розкажи про героїчні вчинки та взаємопідтримку під час війни. З малечею можна зробити спільні малюнки, щоб потім передати їх волонтерам. Підлітки можуть захотіти самі приєднатися до волонтерства, підкажи їм, до якого штабу можна звернутися. Але пам’ятай – безпека понад усе!

Відповідай на питання 

Скоріше за все, дитині буде незрозуміло безліч речей. Будь готовим/ою, що до розмови доведеться неодноразово повертатися та чути інколи незручні питання. Відповідай на них чесно, але уникай деталей, які можуть налякати дитину.

Слухай дитину 

Дай їй можливість бути почутою, висловити свої думки та емоції. Будь уважним/ою, реагуй на потреби малечі та надавай підтримку.

Обмежуй потік інформації  

Не вмикай новини при дитині дошкільного віку. З підлітками можна переглядати новини разом та обговорювати побачене. Проте не роби це часто – краще провести родинний вечір кіно чи настільних ігор.

Створюй позитивні враження 

Спільні подорожі ти захоплення допоможуть дитині мати світлі спогади про ці темні часи.  

Пам’ятай, що відверті стосунки з батьками допоможуть зменшити ризик психологічних травм у дитини.

Якщо потрібна допомога, аби знайти спільну мову з дитиною, ти можеш звернутись до фахівців психологічної підтримки МОМ 0-800-211-444 

Лінія психологічної підтримки МОМ працює БЕЗКОШТОВНО та АНОНІМНО з 10:00 до 20:00 без вихідних. Підтримка доступна українською, російською, англійською, арабською та бенгальською мовами. 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше