Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вчасне проведення навчання та перевірки знань працівників, медичних оглядів – запорука зниження статистики виробничого травматизму

Фонд соціального страхування повідомляє
04.10.2021

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, проходять щорічне навчання та перевірку знань з охорони праці у навчальних закладах, які мають дозвіл про даний вид діяльності.

Після закінчення навчання працівники складають іспит і отримують відповідне посвідчення, яке діє на протязі одного року. Дане посвідчення дає можливість працівнику на законних підставах працювати за фахом.

Посадові особи, діяльність яких пов'язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок. Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається типовим положенням, що затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці. У разі виявлення у працівників, у тому числі посадових осіб, незадовільних знань з питань охорони праці, вони повинні у місячний строк пройти повторне навчання і перевірку знань. Роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Роботодавець як посадова особа зобов’язаний також 1 раз на три роки пройти навчання а також перевірку знань з питань охорони праці.

Вивчення основ охорони праці, а також підготовка та підвищення кваліфікації спеціалістів з охорони праці з урахуванням особливостей виробництва відповідних об'єктів економіки забезпечуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти та науки в усіх навчальних закладах за програмами, погодженими із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці.

Категорія працівників, задіяних на роботах з підвищеною небезпекою, проходять за рахунок роботодавця згідно Наказу МОЗ №246 від 21.05.2007р обов’язкові медичні огляди. Підприємства, установи та організації, у штаті яких є такі категорії працівників, відповідно п. 2.3 (Поіменні списки працівників) та п.2.17 (Заключний акт) вище вказаного наказу, зобов’язані надавати щорічно відповідну інформацію до відділення Фонду соціального страхування, у якому вони зареєстровані як суб’єкт господарювання.

О.В.Козир, страховий експерт з охорони праці
Олешківського відділення УВД ФСС України
в Херсонській області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше