Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що робити, якщо людину примусово перемістили на тимчасово окуповану територію чи депортували за межі України?

До відома громадян
22.02.2024
  1. Насамперед опануйте емоції – це допоможе більш дієво зреагувати на ситуацію. Пам’ятайте, що держава у взаємодії з міжнародними організаціями та партнерами вживають всіх необхідних заходів щодо фіксації таких випадків, обліку депортованих осіб, а також щодо повернення громадян України додому. Зберіть якомога більше інформації про обставини примусового переміщення/депортації та даних про депортованих осіб з будь-яких доступних вам джерел та зверніться до органів державної влади.
  2. Запишить всю зібрану інформацію відразу після її отримання, щоб не забути деталі через стрес, а також зберегти хронологію подій.
  3. Для повідомлення органів влади про примусове переміщення чи депортацію осіб надайте інформацію про ПІБ, дату народження, контакти, адресу місця проживання (реєстрації) та останнє відоме місце перебування, звідки особа була примусово переміщена. Зазначте, коли востаннє близька людина виходила на зв’язок і в який спосіб вона це робила. Можливо інші люди бачили чи спілкувалися з людиною перед її примусовим вивезенням.
  4. Якщо вам повідомила про депортацію інша особа – запишіть її дані: ПІБ, місце поточного перебування, контактний номер телефону, електронну скриньку.
  5. Якщо є фото особи, фото/відео підтвердження депортації вашого близького – повідомляйте про це Національне інформаційне бюро на електронну скриньку nib.uncp.info@gmail.com або за допомогою інших засобів комунікації, інформація про які розміщена на сайті.
  6. Якщо депортована особа вийшла з вами на зв'язок – дізнайтесь максимум інформації про її місце перебування, стан здоров’я, наявність документів, наявність засобів зв'язку.
  7. Порадьте за можливості зробити електронні копії всіх наявних при собі документів у вигляді скан/фотокопій та зберігати їх на якомусь електронному пристрої або надіслати їх на електронну скриньку (свою чи рідних). Навіть якщо телефон вилучать, доступ до електронної пошти і файлів у ній можна буде відновити з будь-якого пристрою та незалежно від місця перебування.
  8. Якщо особа вже прямує до інших країн – дізнайтесь куди саме і яким маршрутом вона рухається.
  9. Порадьте примусово переміщеній/депортованій особі звертатись до дипломатичних та консульських місій країн-партнерів, міжнародних місій таких як Міжнародна організація з міграції (МОМ), Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA), ЮНІСЕФ, Міжнародний комітет Червоного хреста, УВКБ ООН (Агентство ООН у справах біженців) або до посольства чи дипломатичних установ України (у разі їх роботи на території країни перебування).

Куди повідомляти про примусове переміщення особи чи депортацію на територію держави-агресора?

Національне інформаційне бюро

  • Телефон гарячої лінії 1648 (в межах України)
  • Для дзвінків з-за кордону +38(044) 287-81-65
  • За допомогою чат-ботів у Telegram та у Viber @nib_uncp_bot
  • Через заповнення форми

Важливо: Якщо ви маєте портретне фото людини, яку розшукуєте, та/або фото/відео – надішліть на пошту НІБ nib.uncp.info@gmail.com із зазначенням ПІБ та дати народження розшукуваної особи.

Офіс Генерального прокурора

Для фіксації воєнного злочину заповніть форму на сайті warcrimes.gov.ua та залиште інформацію про себе (вона під надійним захистом). Опишіть порушення із зазначенням точного місця та всіх деталей (постраждалих, пошкодження тощо). Завантажте фото або відео.

Служба безпеки України

Національна поліція

  • Зверніться за допомогою чат-бота @Warcrimes_Police_KhS_UA_bot
  • За телефоном: 102
  • Подайте звернення на сайті
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше