Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Проблеми харчування в сучасному суспільстві. Здорове харчування: Що це?

Здоров'я, безпека та добробут. Корисне
12.04.2023

Здорове харчування (здорова дієта) — це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров'я та попереджає розвиток захворювань.

Дотримання рекомендацій здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами, скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, гіпертонічна хвороба, онкопатології.

Сучасні виклики глобальної охорони здоров'я безперервно пов'язані із способом життя людей, дотриманням ними принципів:

  • здорового харчування,
  • достатньої фізичної активності,
  • уникнення зловживання алкогольними напоями та куріння тютюнових виробів.

Сьогодні чотири класи хвороб: серцево-судинні, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання, що об'єднуються терміном неінфекційні хвороби, зумовлюють понад 80% смертей в нашій країні та понад 70% всього тягаря хвороб.

Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо».

Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від сурогатного швидкого харчування і ви істотно зміните своє життя на краще!

Рекомендовано, щоб 1/2 тарілки займали овочі, фрукти.

Якщо умовно розділити тарілку навпіл, то на одній половині мають бути овочі і фрукти. Їхнє співвідношення — 2:1, тобто дві частини овочів, які не містять крохмалю, і одна частина фруктів.

Іншу половину тарілки ділимо на три частини:

  • На першій – джерела повноцінного білка: риба, птиця, яйця, м'ясо.
  • На другій, молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сири.
  • А на третій частині нашої половини тарілки – зернові, бобові, крохмалевмісні овочі, горіхи і насіння.

Поруч із тарілкою розташовуються олії і вода.

Олія має бути холодного віджиму, вона обов'язкова в раціоні.

Важливо пам'ятати, що тваринні жири мають становити 1/3 від усіх споживаних жирів.

Потурбуйтеся про наявність горіхів, насіння, авокадо.

Використовуйте воду, як основне джерело рідини протягом дня, а з напоїв чай і каву в помірних кількостях.

  • Алкогольні та солодкі газовані напої не є компонентами здорової тарілки харчування.
  • Не захоплюйтеся соками, особливо фрешами, які містять дуже велику кількість цукрів.
  • Не рекомендується для здорового харчування використовувати перероблені м'ясні продукти, рафіновані зернові, слід обмежити вживання солі до 5 г на день для досолювання їжі.

Важливо не впадати у крайнощі — повністю відмовлятися від якихось видів продуктів або шукати суперфуди.

Головне, зберігайте баланс та різноманітність в харчуванні.

І не забувайте про рух!

Все це допоможе бути здоровими, фізично активними, підтримувати свою вагу в нормі.

На допомогу – Тарілка здорового харчування від Центр громадського здоров’я України (в інфографіці).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше