Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Дата заснування міста Гола Пристань

З нагоди 30-річчя Незалежності України
10.08.2021

Місто Гола Пристань – чарівне, кольорове і привабливе. До 1999 року офіційною датою заснування його вважався 1786 рік. Але у довіднику з історії географічних назв на узбережжі СРСР (адміралтейський № 9012), виданому у 1985 році Головним управлінням навігації і океанографії Міністерства оборони РФ, на стор. 83 вказано, що Гола Пристань заснована запорожцями на берегу рукава Конка у дельті Дніпра в 1709 році:

«ГОЛАЯ ПРИСТАНЬ. Сначала это было урочище, где казаки строили свои лодки и откуда спускались в Днепровский лиман для лова рыбы. Название Голая Пристань было вполне оправдано; путешествовавший по Крыму в 1786 Ж.Ромм записал: «Здесь на самом деле никого и ничего нет, кроме нескольких казаков, несущих сторожевую службу и выкопавших себе какие-то берлоги».

Позже селение разрослось, в настоящее время (с 1958) это город, но название сохранилось до наших дней.»

Всі дані, що входять до «Довідника» документально підтверджені.

З листа начальника Головного управління навігації і океанографії від 13 жовтня 1999 року № 708/15/732:

«В первой половине ХVІІІ века здесь (при впадении реки Конка в лиман находилась Запорожская планка (укрепление), а в районе нынешней Голой Пристани – Запорожский «Голый Перевоз» через Днепр.

В это время местность была пустынной, от самого берега на десятки километров сыпучие пески. Очень долго земли не заселялись и лишь только в начале ХІХ века в период освоения Днепра, Новороссийского и Таврического краев вблизи «Голого Перевоза» поднялось село Голая Пристань…»

На підставі документів Головного управління навігації і океанографії МО РФ, рішенням одинадцятої сесії ХХІІІ скликання Голопристанської міської ради від 22 жовтня 1999 року № 117 затверджено дату заснування міста Гола Пристань – 1709 рік та доручено виконавчому комітету міської ради внести зміну у символіку міста відповідно до нової дати заснування.

За матеріалами архівного відділу
Голопристанської міської ради.

Олена БИШОК,
начальник архівного відділу міської ради

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше