Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

В Голопристанській громаді відзначили День Соборності України

Події
23.01.2022

Дата 22 січня 1919 року навіки вкарбована в історію українського народу, як величне свято національної єдності. Саме цього дня 103 роки тому на майдані перед Софією Київською на велелюдному зібранні було урочисто проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

Ті історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Тому цей день є символом об’єднання України, адже засвідчує нерозривний зв’язок між поколіннями борців за її волю і незалежність, демонструючи світові неподільність української землі та непохитність української нації. Беззаперечно, сила громадян України в тому, що вони з особливою шанобливістю ставляться та вміють зберігати одвічні цінності, такі як людська гідність, національна єдність, громадянська толерантність. Нині, як ніколи, ми розуміємо їх важливість і цінність.

З нагоди такого значимого для всієї України свята жителі Голопристанської міської територіальної громади долучилися до відзначення загальнодержавного заходу присвяченого Дню Соборності України.

 

В кіноконцертній залі Голопристанського міського Палацу культури «Сузір’я» напередодні свята, 21 січня, з дотриманням карантинних вимог було проведено урочистий мітинг.

Захід було символічно відкрито молитвою «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» у виконанні Народного академічного хору МПК «Сузір’я» Голопристанської міської ради (керівник Катерина Чупик).

Всіх присутніх зі святом привітали очільник громади Олександр Бабич та благочинний Голопристанського округу протоієрей Володимир.

У рамках заходу відбулася демонстрація документального фільму «Акт Злуки: відтворення історичної правди» (автор сценарію та режисер – Тарас Каляндрук). Цей кінодокумент було створено на основі кіно-фото матеріалів та задокументованих свідчень очевидців однієї з ключових подій в новітній історії України – проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР в єдину державу. І хоча нашій державі в той час не вдалося зберегти єдність і незалежність, Акт Злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Присутні хвилиною мовчання вшанували воїнів, борців, патріотів, усіх тих, хто ціною власного життя здобував право прийдешніх поколінь на свободу та цілісність нашої держави.

По завершенні мітингу відбулася традиційна церемонія покладанням квітів до пам’ятних знаків на Алеї Слави, до Вічного Вогню, «Героям Небесної Сотні», «Загиблим за незалежність та волю України» та до постаменту Т.Г. Шевченко.

 

В бібліотеці-філії з обслуговування користувачів міста Гола Пристань з нагоди свята провели інформаційну гру «З Україною в серці» з учнями 10-их класів Голопристанської спеціалізованої школи. Учасники цього заходу прослухали історію виникнення свята – Дня Соборності України. Переглядаючи відео, поринули у вир тих буремних, доленосних для нашої країни часів державотворення. Під час гри діти ознайомились з історичними фактами про Україну, пригадали видатних українців, відповіли на запитання історичної вікторини, називали українські страви під час кулінарного аукціону.

З нагоди свята для користувачів бібліотеки презентовано книжкову виставку «Від історичної злуки – до омріяної злагоди». Матеріали, представлені на виставці, акцентують увагу на історичних фактах, що передували об’єднавчому руху, який наприкінці 1918 початку 1919 року охопив майже всю Україну.

В Голопристанській спеціалізованій бібліотці-філіії для дітей організовано книжкову виставку «Україна: історичний шлях до єдності», представлені видання якої надають можливість детально ознайомитись з історичними фактами та передісторією виникнення свята, роз’яснюють значення соборності в політичному житті сучасної України.

Учні Голопристанської ЗОШ №4 приєдналися до святкування Дня Соборності, зробивши різні тематичні малюнки та доробки під гаслом «В єдності – сила!».

Основною традицією у відзначенні цього свята є утворення «живого ланцюга» єднання, тож і учні Голопристанської ЗОШ №4 взялися за руки, повторюючи масову акцію, яка відбулася в 1990 році. Тоді понад мільйон людей взявшись за руки утворили безперервний ланцюг єдності від Києва, до Львова.

В Старозбур’ївській ЗОШ відбувся відкритий урок, на якому маленькі патріоти дізналися подробиці виникнення цього свята і наприкінці заходу, взявшись за руки, усі разом заспівали державний гімн.

У дитячий бібліотеці філії 1 Центру культури і дозвілля (ЦКіД) села Нова Збур'ївка було організовано виставку під назвою «Одна єдина Соборна Україна».

Гладківський Центр культури і дозвілля «Мрія» філія 4 створив тематичну книжкову полицю.

Таврійський клуб та бібліотека – Філія №5 ЦКіД села Таврійське провели декілька заходів:

історично-інформаційну годину «Україно, соборна державо, сонценосна колиско моя!»,

флешмоб «Україна – єдина, красива і сильна»,

в бібліотеці була організована книжкова викладка «Соборність держави – єднання народу».

В Малокопанівському Центрі культури і дозвілля (ЦКіД) відбулася низка виховних заходів, до яких активно долучилися вихованці ЦКіД, які декламували вірші видатних українських письмеників, співали щирі українські пісні. Також працівники ЦКіД провели пізнавальну історико-літературну вікторину, в якій діти мали змогу проявити свої знання.

Малокопанівська бібліотека підготувала книжково-ілюстративні виставки «В єдності сила». Протягом святкового дня малокопанчани мали змогу відвідати книжкову виставку та дитячих малюнків до Дня Соборності України.

З нагоди цього великого державного свята працівники Великокардашинського ЦКіД філії 6 підготували та провели декілька різноманітних заходів, серед яких відбулась бесіда «Соборна Україна ідеї до життя».

Були організовані книжкові виставки та тематичні полиці в бібліотеці села Кардашинка Великокардашинського ЦКіД та в бібліотеці філії №6 села Мала Кардашинка, на яких представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України.

Колектив та учні Великокардашинської ЗОШ І-ІІІ ступенів зробили фото-привітання.

Учні Кардашинської ЗОШ І-ІІ ступенів долучилися до відзначення важливого для кожного українця свята тим, що виготовили листівки та створили газету. Разом з педагогом-організатором та вчителем історії підготували інформаційну хвилинку про історичні події цього дня.

 

Щоб бути патріотом сьогодні, треба добре знати минуле своєї країни та свого народу і пишатися тим, що ми – українці. Нехай це свято додає нам сил у розбудові нашої держави, щоб в ній завжди панували громадський мир і людська взаємоповага, висока духовність і культура.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше