Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

В Голій Пристані вшанували пам’ять жертв голодоморів ХХ століття

Події
27.11.2021

Сьогодні з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів Голопристанська міська рада провела поминальні заходи на території перед Свято-Духівським храмом в місті Гола Пристань. В знак шани були запалені свічки та лампадки Пам’яті біля ікони Казанскої пресвятої Богородиці.

Кожен з присутніх міг ознайомитися з підбіркою від працівників міської бібліотеки друкованих видань під назвою «Три останні колоски» про терор тоталітарного режиму в країні, зокрема, про жахливі події того часу на території Херсонщини.

На мітингу-реквіємі виступив міський голова Олександр Бабич, який звернувся до кожного присутнього згадати нашу історію, трагічні її сторінки, що відбувалися в минулому столітті з українцями – ті Голодомори, що призвели до трагічних подій, які забрали мільйони людських життів. Згадати сумнозвісний закон «про п’ять колосків», що став передвісником Голодомору 1932-1933 років.

Внаслідок злочинної політики «колективізації», яка почалася ще в середині 20-х, людей позбавили права власності на землю. Паралельно розкручувався маховик так званого «розкуркулення», спрямованого на знищення всіх, хто саботував вступ до колгоспів. За кілька років колгоспників перетворили на рабів у найгірших традиціях кріпосного права, що, зрештою, завершилося Голодомором-геноцидом 1932-1933 років.

Після виступу очільника громади Благочинним Голопристанського округу протоієреєм Володимиром була проведена поминальна панахида за загиблими жертвами голодоморів.

Світлу пам’ять мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду в 1920-1923, 1932-1933 та 1946-47 роках вшанували хвилиною мовчання…

По завершенні відбулася церемонія покладанням квітів до пам’ятного знаку Пам’яті жертв та постраждалих від Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно – надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше