Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Перші свята після втрати близької людини...

Психологічна допомога під час дії воєнного стану
29.12.2023

Перший рік після втрати близької людини може бути особливо важким з психологічної точки зору. Одна з причин полягає в тому, що вперше стикаєшся з усіма традиціями та подіями без присутності того, кого втратили. Це може викликати більше болю і суму, оскільки людина відчуває відсутність рідного на кожному кроці.

Взагалі може не йти й мови про святкування, а вся різдвяна та новорічна метушня проходить повз.

Проте в перший рік після втрати скорботні можуть отримувати підтримку та увагу оточуючих, не залишатись на самоті. З часом це минає, адже вважається що за рік-другий людина переживає втрату і підтримка з боку оточення слабшає і тут людина приходить до усвідомлення нового образу життя.

Крім того, перші свята можуть бути сповнені надією на те, що з часом біль буде полегшуватися, але коли приходять наступні роки, втрата може виглядати більш стійкою. Поступово людина реалізовує, що ця втрата – не щось тимчасове, і починає усвідомлювати, як її життя змінилося назавжди.

Загальні рекомендації від психологів – як впоратись із горем та адаптуватись до життя навіть у святкові дні:

  • не тікайте від своїх почуттів, навіть якщо всі зібрались за святковим столом. Стримання сліз лише погіршать стан та можуть призвести до психосоматичних розладів;
  • знаходитесь у колі, яке приносить вам заспокоєння;
  • говоріть з іншими про те, що вам необхідно, бо часто люди просто не розуміють чим можуть вам допомогти;
  • робіть те, що приносить вам хоч якусь радість.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше