Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ПОДАТКОВИЙ ДАЙДЖЕСТ: плата за землю, ПДФО, акциз, лікарські засоби і РРО

Податкова інформує
01.02.2022

Плата за землю збагатила бюджет Голопристанської громади на
понад 18,7 мільйона гривень

Плата за землю традиційно входить до трійки основних податкових надходжень до місцевих бюджетів Херсонщини. Так, у відділі координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляють, що за підсумками 2021 року до місцевої скарбниці Голопристанської територіальної громади сплачено понад 18,7 млн гривень плати за землю – майже на 1,7 млн гривень більше, ніж у 2020 році.

У структурі податкових надходжень частка плати за землю перевищила 12,5 %.

Податківці нагадують, що плата за землю включає в себе два види обов’язкових платежів – земельний податок та орендну плату. Перший сплачують власники землі та землекористувачі, другий – орендарі земельних ділянок – як фізичні, так і юридичні особи.

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Мешканці Голопристанської громади сплатили зі своїх доходів близько 90,4 мільйона гривень ПДФО

За інформацією відділу координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, торік мешканці Голопристанської міської територіальної громади сплатили зі своїх офіційних доходів близько 90,4 млн гривень податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення місцевого бюджету ‒ 60,6 %. Порівняно з 2020 роком надходження цього платежу зросли більш як на 19,6 млн гривень. 

Основну частину в надходженнях ПДФО становить оподаткування заробітної плати та інших доходів громадян. Сплачуючи його, платники дбають про добробут громади та виконують свій конституційний обов’язок перед державою. Саме тому податківці проводять активну роз’яснювальну та профілактичну роботу серед суб’єктів господарювання з питань легалізації праці.

Податкова служба нагадує: використання суб’єктами господарювання незадекларованої праці створює бюджетні ризики, зокрема, мінімізує надходження податків до бюджетів, а громадян позбавляє соціальних гарантій.

Змінився порядок справляння акцизного податку

 Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі – Закон № 1914) змінено ставки акцизного податку для виробників спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива, визначені п. п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Разом з тим упродовж січня-лютого цього року акцизний податок з товару «пиво із солоду (солодове)» обчислюється за фіксованою ставкою у розмірі 2,78 грн за кожний літр реалізованої продукції. З 01.03.2022 розмір ставок акцизного податку для такого товару залежатиме від його міцності.

Окрім цього, з 01.01.2022 до переліку підакцизної продукції, яка не підлягає маркуванню (п. 226.10 ст. 226 Кодексу), серед іншого ввійшли:

тестові зразки алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу і ввозяться на митну територію України суб'єктами господарювання, які мають ліцензії на право оптової торгівлі відповідною продукцією, для проведення досліджень чи випробувань (калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну), але не більше 3 літрів кожного виробу;

звичайні (неігристі) вина та зброджені напої, що класифікуються у товарній позиції 2204 (крім 2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 22 10 00, 2204 29 10 00) та у товарних підкатегоріях 2205 10 10 00, 2205 90 10 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00 згідно з УКТ ЗЕД, фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об'ємних одиниць етилового спирту, за умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження.

Додатково повідомляємо, що рахунки для сплати податкових зобов'язань розміщені на субсайті податкової служби області у рубриці «Рахунки для сплати платежів»: https://kherson.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv

Що є виробами медичного призначення та лікарськими засобами з метою застосування РРО?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на запитання платників податків щодо реєстраторів розрахункових операцій.

Відповідно до абзацу 36 ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», вироби медичного призначення (медичні вироби) – це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Абзацом 2 ст. 2 Закону України від 04 квітня 1996 року № 123/96-ВР «Про лікарські засоби» встановлено, що лікарський засіб – це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (далі – АФІ) та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.01 за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше