Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відповідальність за дії під фізичним примусом

Правова консультація
27.04.2023

Рівень відповідальності за завдану шкоду під впливом фізичного примусу здебільшого залежить від одного важливого чинника – характеру такого впливу. І саме це може докорінно змінити ситуацію.

Відтак, якщо особа перебувала під безпосереднім впливом переборного фізичного примусу, тобто могла керувати своїми діями, і при цьому не перебувала у стані крайньої необхідності, вона буде нести відповідальність на загальних підставах.

Наголошуємо, що про виключення відповідальності за вчинене протиправне діяння під впливом фізичного примусу йтиметься лише у тому випадку, якщо особа НЕ могла керувати своїми діями, тобто не могла самостійно приймати рішення. Це обумовлює стаття 40 Кримінального Кодексу України.

Нагадаємо: фізичний примус – це застосування до особи фізичного насильства з метою примушення її до вчинення або невчинення певних протиправних дій всупереч її волі.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше