Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Перша допомога при дихальній непрохідності

Безпека життєдіяльності
05.10.2023

Непрохідність дихальних шляхів — це стан порушення дихання, яке обумовлене потраплянням стороннього предмета у дихальні шляхи постраждалого.

Найчастіші причини такого стану:

  • активні розмови під час прийому їжі або пиття;
  • потрапляння частин знімних зубних протезів в органи дихання;
  • дрібні предмети, з якими граються діти тощо.

Непрохідність дихальних шляхів буває:

  • частковою — постраждалий кашляє, проте може зробити вдих і видих, хоча із утрудненням;
  • повною — постраждалий не може зробити ані вдих, ані видих, не може розмовляти, кашляти. Обличчя стає синьо-багрового кольору, постраждалий може хапатися за горло, панікувати, метушитися.

Перша допомога

ПРИ ЧАСТКОВІЙ ДИХАЛЬНІЙ НЕПРОХІДНОСТІ – спонукати постраждалого до відкашлювання, наприклад сказати: «Відкашлюйтесь, добре прокашлюйтесь!»

ПРИ ПОВНІЙ ДИХАЛЬНІЙ НЕПРОХІДНОСТІ – зробити 5 сильних прямих ударів в області між лопатками.

Здійсніть до 5 сильних прямих ударів по спині в області між лопаток. Для цього станьте позаду і збоку від постраждалого, нахиліть його уперед, утримуючи рукою від падіння, і здійсніть 5 сильних прямих ударів.

Якщо після цього сторонній предмет не вийшов з дихальних шляхів, зробіть 5 прийомів Геймпліха.

Метод Геймпліха – поштовхи у верхню частину живота. Станьте позаду від постраждалого, розмістіть руки на верхній частині живота: кулак однієї руки утворює площину на верхній частині живота, другою рукою охопіть першу, і зробіть до 5 енергійних й глибоких поштовхів у живіт постраждалого у напрямку вглиб і вгору.

Якщо дихання не відновилося, почергово повторюйте ці прийоми. 

Якщо дихання відновилося – викличте спеціалістів, аби пересвідчитися, що прийоми не завдали травматизації й сторонній предмет повністю вийшов з дихальних шляхів. 

Якщо під час почергового повторювання прийомів постраждалий втратив свідомість, викличте 103 та перейдіть до серцево-легеневої реанімації.

Для наглядності перегляньте відео першої допомоги при дихальній непрохідності

Джерело: Товариство Червоного Хреста України

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше