Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Як росія погіршує екологічну ситуацію та виснажує природні ресурси окупованих територій

Спротив триває
05.06.2024

Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цього дня в 1972 році в Стокгольмі розпочалася конференція з проблем навколишнього середовища, яка стала результатом дискусій про інтеграцію взаємодії людини і довкілля.

Агресивна війна росії проти України має різні обличчя та прояви, в тому числі від загарбницької діяльності держави-агресорки страждає екологія нашої держави.

Понад 10 років російсько-української війни, тимчасова окупація українських земель нещадно руйнує наше навколишнє природне середовище.  

З початку війни в 2014 році колоніальна політика росії щодо Криму виявляється в тому числі в експлуатації та виснаженні природних ресурсів. 

Аналізуючи нечисленні дослідження на цю тему, можна констатувати, що важливими факторами тут, в тому числі, є мілітаризація півострова. Особливого загострення набула ситуація з виснаженням водних ресурсів та водопостачанням. 

До 2014 року потреби Криму у прісній воді забезпечувались за допомогою Північнокримського каналу. У 2014 році Україна припинила постачання води до каналу, що спричинило сплеск пропагандистської активності рф, яка стверджувала, що Україна спричиняє гуманітарну катастрофу. 

Водночас саме росія створила техногенну катастрофу, підірвавши греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року. Невдовзі після цього окупанти визнали, що Північнокримський канал більше не наповнюється.

За час тимчасової окупації Криму для забезпечення потреб контингенту російських військ, окремих об’єктів промисловості, які були переобладнані на військові потреби окупантів на тимчасово окупованій території Криму, станом на березень 2024 року було видано 1710 незаконних ліцензій на геологічну розвідку та видобування прісних вод з підземних горизонтів. 

Це становить неоціненну загрозу екологічній ситуації на півострові, що може мати непоправні наслідки у майбутньому. І саме мілітаризація є ключовим фактором у бракові прісної води на півострові.

Перекидання великої кількості військової техніки, побудова нових військових промислових об’єктів, запуски російських ракет по містах та селах України також спричиняють погіршення екологічної ситуації окупованого Криму та України загалом.

Наприклад, промисловий та часто нелегальний видобуток піску на території ландшафтно-рекреаційного парку “Бакальська коса”, якому не перешкоджає окупаційна адміністрація, призвів до помітного звуження та руйнування коси.

На жаль, до деокупації неможливо точно оцінити всю екологічну шкоду від злочинних дій окупантів, але ми можемо вже спостерігати негативні тенденції. 

Так, за повідомленням керівника науково-дослідного відділу національного природного парку Тузлівські лимани з початку повномасштабного вторгнення в Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів. Можна припустити, що головна причина — активність російських субмарин і надводних човнів біля берегів окупованого Криму. Контужені тварини з симптомами ураження сонарами викидає на берег. 

Світ не повинен мовчати, коли росія вчиняє екологічні злочини і регулярно руйнує екосистему Криму та України. Згідно з міжнародним правом, умисне нанесення шкоди навколишньому середовищу вважається воєнним злочином.

Джерело: Представництво президента України в АР Крим

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше