Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про стан додержання антикорупційного законодавства у виконавчому комітеті Голопристанської міської ради Херсонської області за перші 8 місяців 2021 року

Протидія корупції
26.08.2021

Робота щодо дотримання антикорупційного законодавства у виконавчому комітеті Голопристанської міської ради у 2021 році проводилася у відповідності до Закону України «Про запобігання корупції», Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції, затвердженого наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 17 березня 2020 року № 102/20, Положення про уповноважену особу з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті Голопристанської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 29 липня 2020 року № 1403 (яке втратить чинність з 31 серпня 2021 року на підставі рішення міської ради і буде діяти аналогічне Положення у новій редакції) та на виконання Заходів по запобіганню корупції у виконавчому комітеті Голопристанської міської ради, затверджених розпорядженням міського голови від 25 грудня 2015 року № 334-од.

Пріоритетною в цьому напрямку залишалася роз’яснювальна робота серед посадових осіб місцевого самоврядування та претендентів на заміщення вакантних посад на службі у органах місцевого самоврядування.

У період оголошення конкурсів та приймання документів від кандидатів на заміщення вакантних посад спеціалістами відділу організаційно-кадрової роботи виконавчого комітету міської ради з залученням спеціалістів відділу з юридичних питань виконавчого комітету міської ради надаються консультації щодо роз’яснення основних положень Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про запобігання корупції». Усі посадові особи місцевого самоврядування ознайомлені під підпис із спеціальними обмеженнями, пов’язаними із прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та її проходженням, текстом Присяги, Загальними правилами поведінки. Посадовим особам постійно наголошується на дотриманні ними службової етики та належному виконанні посадових обов’язків, дотриманні нормативно-правових актів, посадових інструкцій, що підписуються в день прийняття працівника на посаду та змінюються за потребою.

Відповідно до статті 56 Закону України «Про запобігання корупції» у 2021 році поки що не здійснювалися спеціальні перевірка щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій місцевого самоврядування, через відсутність осіб зазначеної категорії. 

Протягом 2021 року було проведено чотири перевірки достовірності відомостей, що подаються посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також особами, які претендують на зайняття відповідних посад, щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади».

Постійно надаються письмові висновки щодо усіх без винятку кандидатів на заміщення вакантних посад в органах.

Також згідно з вимогами чинного законодавства України здійснюється інформування громадськості про наявність вакантних посад посадових осіб з метою впровадження прозорих механізмів обліку вакансій та їх заповнення.

Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті Голопристанської міської ради візуються усі без винятку акти органів місцевого самоврядування на предмет відсутності корупції.

Постійно опрацьовуються та вивчаються потреби у підвищенні кваліфікації посадових осіб.

Проведено 3 семінари з питань вивчення основних положень антикорупційного законодавства та обговорення можливих випадків щодо запобігання і протидії корупції, складання декларацій за 2020 рік, з вивчення змін до антикорупційного законодавства, в тому числі щодо запобігання конфлікту інтересів. Загалом були присутні 140 чоловік, у тому числі посадові особи органу місцевого самоврядування, керівники комунальних установ, підприємств та закладів міста, депутати Голопристанської міської ради Херсонської області.

Надається необхідна методична та практична допомога депутатам міської ради у запобіганні корупції та уповноваженим особам з питання запобігання корупції підпорядкованих установ нижчого рівня.

З метою забезпечення відкритості та прозорості діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування уповноваженими особами з питань запобігання та виявлення корупції у виконкомі проведено:

1. Перевірку фактів своєчасності подання декларацій в електронному вигляді за 2020 рік та подання електронних декларацій в електронному вигляді після узагальнення результатів місцевих виборів 2020 року. Усі декларації працюючих подані вчасно.

2. Перевірку декларацій на наявність конфлікту інтересів. При порівнянні службових обов’язків суб’єкта декларування з його та членів його сім’ї фінансовими інтересами – конфлікту інтересів не виявлено. 

Відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру міського голови, його заступників, секретаря міської ради, керівників виконавчих органів та їх заступників, інших посадових осіб оприлюднені на відповідному веб сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. 

Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції у постійно підвищується кваліфікація за програмою тематичного короткострокового семінару для спеціалістів районних державних адміністрацій, районних та міських рад, відповідальних за роботу із запобігання та виявлення корупції в органах державної влади, органах місцевого самоврядування.

Інформація щодо уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті Голопристанської міської ради та відповідних уповноважених осіб виконавчих органів міської ради розміщена у загальному доступі на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції у мережі Інтернет.

Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції протягом 2021 року проводилася відповідна робота щодо профілактики корупції, протидії та запобігання порушенням антикорупційного законодавства.

Протягом 2021 року встановлено чотири випадки конфлікту інтересів у керівників підлеглих установ, щодо двох осіб застосовано зовнішній контроль, відносно однієї особи матеріали передані до правоохоронних органів, одна особа притягнута до дисциплінарної відповідальності.

У виконавчому комітеті міської ради здійснено низку організаційних та практичних заходів щодо поліпшення стану справ з попередження корупційних проявів серед працівників. 

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» заведена рубрика «Протидія корупції» на офіційному вебсайті Голопристанської міської ради у мережі Інтернет.

Регулярно надається інформація на запити правоохоронних та контролюючих органів.

Результатом проведеної роботи щодо запобігання проявів корупції в органах місцевого самоврядування є відсутність інформації про випадки порушення антикорупційного законодавства працюючими посадовими особами виконавчого комітету Голопристанської міської ради Херсонської області.

Стан дотримання антикорупційного законодавства, реалізації заходів, спрямованих на попередження негативних явищ, пов’язаних з проявами корупції, знаходяться на постійному контролі міського голови.

Отже, належна організація протидії корупції є одним з найважливіших завдань. Однак, з метою запобігання проявам корупції необхідно чітко керуватись чинним законодавством України. Необхідно постійно проводити роз’яснювальну роботу, організовувати навчання посадових осіб органу місцевого самоврядування, в тому числі й самостійне, періодичне підвищення їх кваліфікації. Необхідно продовжити і надалі періодично розглядати на засіданні виконкому питання виконання антикорупційного законодавства та здійснювати контроль за прийнятим рішенням, об’єктивно інформувати громадськість про діяльність виконавчого комітету Голопристанської міської ради Херсонської області.

Сергій ТАРАНЕНКО, уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті міської ради, начальник відділу з питань юридичної роботи виконавчого комітету міської ради.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше