Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

День Збройних сил України: шануємо наших воїнів

Події
06.12.2021

6 грудня – День Збройних сил України, свято присвячено всім українським військовослужбовцям, які служать або раніше служили в українській армії.

Попри досить невелику офіційну історію нашого війська, справжній вік Української армії сягає кількох століть, а її бойові традиції формувалися у важких кривавих війнах і конфліктах.

Як зазначав Тарас Шевченко, «в своїй хаті своя й правда, і сила, і воля», тож наш обов’язок шанувати тих, хто захищає свою хату, боронить свою правду своєю силою та волею.

Важкий і тернистий був шлях України із сивої давнини до сьогоднішніх днів. Протягом віків численні вороги, ніби змовившись, шматували її землі, топтали простори, грабували багатства, терзали серце й душу. Героїчною сторінкою історії українського війська була Запорізька Січ, незламними лицарями духу були запорізькі козаки: Богдан Хмельницький, Петро Сагайдачний, Іван Мазепа.

Пройшли віки у неспокої та боротьбі, і практично без захисту тоді, наприкінці ІХХ століття, зародився січовий стрілецький рух. Ця назва свідчила про його зв’язок з традиціями січового козацтва.

З початком першої світової війни розпочалося формування Легіону січових стрільців на засадах офіційних збройних сил для боротьби за визволення України та здобуття довго омріяної самостійності.

І під час другої світової війни українці прославили себе як оборонці рідного краю і як патріоти. Вони робили все можливе і неможливе для перемоги. Кожне серце і сьогодні береже пам’ять про тих, хто поліг на полі бою.

Довгим і тернистим шляхом йде Україна до дня своєї свободи. Багато випробувань випало на її долю, і завжди в цій боротьбі поруч з народом йшов воїн-солдат.

Після здобуття Україною незалежності, почалася підготовка нормативно-правової бази для створення національних збройних сил. 6 грудня 1991 року Верховна Рада ухвалила два значущих закони «Про оборону України» та «Про Збройні сили України», тоді ж в залі Парламенту був зачитаний текст Військової присяги. І через два роки, Постановою Верховної Ради від 19 жовтня 1993 року № 3528-ХІІ, встановлено саме 6 грудня, щорічно, відзначати День Збройних сил України.

В цей урочистий день ми вшановуємо всіх, від вкритих сивиною й увінчаних нагородами фронтовиків до молоді, яка лише нещодавно одягла військову форму.

Ми згадуємо наших воїнів, низько вклоняємося подвигу синів та доньок, хто віддав своє життя за Україну, вклоняємося всім тим, хто несе військову службу на сході країни за відданість державі, мужність та безстрашність.

Бажаємо незламної волі та бойового братерства, міцного здоров’я, надійного родинного тилу та здійснення мрій і побажань!

Олена БИШОК,
начальник архівного відділу міської ради

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше