Українська академія аграрних наук
ІНСТИТУТ ПІВДЕННОГО ОВОЧІВНИЦТВА І БАШТАННИЦТВА
вул.Червоноармійська, 71
м. Гола Пристань
Херсонська обл.

+38 05539 2632

         факс. +38 05539 26312  

                          ipobuaan@gmail.com      http://ipob.org.ua

Південь України щорічно виробляє близько 1600 тис. тонн овочевої продукції, що становить 25-30%від валового виробництва держави. А щодо кавунів, яких на херсонських землях збирають щороку в середньому 687 тис. тонн, то завдяки виробництву такої кількості солодких плодів Україна вийшла на третє місце в Європі. Голопристанщина має унікальні біокліматичні умови, які є сприятливими для вирощування баштанних і овочевих культур. З 1969 року у м. Голій Пристані функціонує Херсонська селекційна дослідна станції баштанництва, що відповідно до рішення Президії Української академії аграрних наук від 22 березня 2001 року перетворена в Інститут південного овочівництва і баштанництва УААН. Сьогодні інститут є головною галузевою науковою установою, що займається розвитком баштанництва в Україні.
Основними напрямками наукових досліджень інституту є створення нових сортів і гібридів, розробка новітніх технологій виробництва овочевих і баштанних культур, які забезпечують конкурентно-спроможність, ресурсо- та енергозбереження, підвищення продуктивності праці.
Селекційна робота з овочевими і баштанними культурами ведеться на адаптивній основі, яка передбачає створення нових сортів і гібридів для всіх регіонів України з урахуванням їх скоростиглості, стійкості проти низьких і високих температур, шкідників і хвороб, посухи та інших несприятливих факторів. Вона спрямована на збільшення в плодах біологічно-активних речовин: каротину, в-каротину, пектину, вітаміну С, фолієвої кислоти та ін., що дозволить використовувати плоди таких сортів для профілактики і лікування багатьох хвороб людей.
Колективом інституту створено близько 40 сортів та кілька видів гібридів баштанних культур. Інститутом розроблено так звану «херсонську технологію» отримання надранньої продукції кавунів, динь та кабачків, яка передбачає як посів насінням (дозрівання плодів на 14 днів раніше), так і садіння розсади під плівкові укриття (плоди під подвійним плівковим покриттям типу «термос» дозрівають на 25-30 днів раніше). Спільно з Інститутом геронтології АМН України та Інститутом екогігієни і токсикології ім.. Л.І. Медведя вчені інституту розробили методичні рекомендації щодо отримання екологічно безпечної, біологічно цінної продукції кавуна і гарбуза з метою застосування в раціональному і дієтичному харчуванні. На основі досліджень виведено ряд функціональних продуктів харчування. У лікувально-профілактичних установах, санаторіях, курортах розпочато використання страв, виготовлених з плодів баштанних культур у раціональному і дієтичному харчуванні з метою покращення статусу здоров’я населення України. Інститут тісно співпрацює з науковими установами інших країн, зокрема спільно з Всеросійським науково-дослідним інститутом зрошуваного овочівництва і баштанництва (м. Астрахань) створено новий сорт кавуна Княжич, районований у 2003 р. Спільні дослідження проводяться з Інститутом рільництва та овочівництва (м. Новий Сад) щодо оцінки комплексних зразків овочевих і баштанних культур в умовах Півдня України. Триває також співпраця із Всеросійським інститутом рослинництва (м. Санкт-Петербург) щодо оцінки в умовах Півдня України колекційних зразків баштанних культур. Дослідження інституту у подальшому спрямовуватимуться на розширення асортименту овоче-баштанних культур лікувально-профілактичного призначення та забезпечення населення України цінним продуктом харчування. Під час проведення в м. Голій Пристані всеукраїнського фестивалю «Український кавун – солодке диво» інститутом південного овочівництва та баштанництва Української академії аграрних наук з 2005 року проводяться Міжнародні науково-практичні конференції за участю науковців Росії, республіки Білорусь, Молдови, Польщі, країн Прибалтики, Китаю та інших країн.