«Ми вирощуємо томатну пасту»

26.08.2016

 

Цей слоган торгової марки «Інагро» вже давно відомий не лише у Голій Пристані та Херсонській області, але й у всьому світі, адже фермерське господарство «Інтегровані системи» є дочірнім підприємством групи компаній Agrofusion – лідера у промисловому виробництві томатної пасти в Україні.

Оглядову екскурсію по підприємству для посадових осіб Голопристанської міської ради та членів виконавчого комітету 25 серпня проводила його виконавчий директор Тетяна Гнєзділова.

– Нашу роботу ми починаємо з підбору насіння, вирощуємо розсаду у теплицях (63-64 млн. саджанців томатів у рік), висаджуємо її на поля, – розповідає Тетяна Вадимівна. – Відбуваються ці процеси майже автоматично – на лінії висівання насіння задіяно всього семеро працівників.

Займається цим ПП «Органік Сістемс», яке володіє достатньо інтенсивними технологіями для вирощування та збору помідорів. А без технологій тут ніяк, адже щодня на переробку надходить близько 4-х тисяч тон томатів. Висока якість продукту забезпечується комплексними заходами у виробництві: засобами захисту рослин, які використовуються лише для вирощування томатів, агрохімічним аналізом ґрунтів, розрахунками потреби в мінеральних добривах, сучасними технологіями.

Завод почав будуватися у 2007-у році, а перший сезон відпрацювали у 2008-у. З того часу потужності виробництва збільшилися майже на 2 тисячі тон. Італійське енергозберігаюче обладнання та сучасні технології дозволяють дбайливо ставитися до природних ресурсів і досягати високих світових стандартів. На балансі підприємства  також унікальні установки для переробки, яких у всьому світі налічується не більше дванадцяти.

Сьогодні господарство виготовляє томатну пасту для виробництва кетчупів та соусів по всій Європі.

– Предметом нашої особливої гордості, – ділиться директор підприємства, – є те, що фірма «Чумак» із набагато більшим стажем, шанована у багатьох країнах, використовує нашу пасту для виробництва кетчупу для дітей.

Високі показники – високі вимоги. Різноманітні аудити та перевірки проходять на заводі постійно. Крім стандартів на відповідність міжнародним вимогам із екології, охорони праці, безпеки продукції та інших, завод на замовлення покупців також проходить соціальний аудит. Споживачі хочуть бути впевненими, що тут немає дискримінації та дотримані всі соціальні гарантії.

– Працівники нашого підприємства офіційно працевлаштовані, забезпечені у достатньому обсязі та асортименті робочим одягом, на роботу і з роботи їх доставляють безкоштовно, безкоштовні також гарячі обіди, – розповідає Тетяна Вадимівна. – Роботодавці зі свого боку вимагають тільки дотримання розпорядку та добросовісної праці.

Господарство також справно сплачує податки до всіх бюджетів, тим самим поліпшуючи стан економіки в країні та, зокрема, у Голій Пристані. Але обурення у директора підприємства викликають дрібні підприємці та фермери, які заробітну плату своїм працівникам виплачують у конвертах, без оформлення. Таким чином у заводу вони забирають кадри, а державі не віддають нічого. Тому Тетяна Вадимівна все ж сподівається на влагодження цього питання відповідними службами.

Будь-який виробник харчової продукції проходить безліч перевірок на відповідність екологічним стандартам. Не є винятком «Інтегровані агросистеми». Безсумнівно, у процесі вирощування томати обробляються хімічними речовинами. Але продукція підприємства не претендує на звання органічної – принаймні, поки що тільки планується вирощування таких томатів на окремих полях. У нашій місцевості дуже важко обійтись без хімії, бо є фітофтора, совка та різні хвороби. Але використання препаратів та наявність їх у готовій продукції ретельно контролюється.

– Перш за все, ми самі досліджуємо ґрунт на поживні речовини, – розповідає завідувач лабораторією ФГ «Інтегровані агросистеми» Вікторія Валеріївна. – Обробка рослин зупиняється за два тижні до збору помідорів – той період, за який відбувається виведення і повний розпад хімікатів. А перед тим, як збирати урожай, ми беремо з кожного поля окрему пробу і відправляємо на дослідження до Херсонського науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації, Київської лабораторії якості та безпеки харчових продуктів.

Крім установлених законодавством України, організація проходить додатково перевірки у європейських лабораторіях на пестициди, аналізи на які не проводять у нашій країні. Тільки після отримання протоколів починається збір томатів. Перевірка проводиться також для готової продукції. Як наголошує Тетяна Гнєзділова, по жодному із показників безпеки підприємство ніколи не отримувало результатів, вищих половини значення норми.

– Ми пишаємося і нашою системою водоочищення, – зазначає директор. – На миття помідорів використовуємо чисту воду зі свердловини, але вона необхідна ще для вивантаження томатів із машин та транспортування по гідрожолобах. Тому використовуємо оборотну воду, тож на території заводу розташовані очисні споруди з мікроорганізмами. Залишки ж такої очищеної води використовуються для поливу помідорів.

У Голій Пристані останнім часом ходять чутки, мовляв, на заводі – час збору томатів, тому дощу у місті не буде, бо «Інтегровані агросистеми» «стріляють із пушки», розганяючи дощові хмари над полем. На це Тетяна Вадимівна відповідає з посмішкою:

– Якщо нам хтось розповість детальніше про ці «пушки», можливо, ми скористаємося такими технологіями. Але впливати на погоду ми поки що не можемо.

Після проведення інструктажу з техніки безпеки директор провела присутніх по території підприємства і показала всі етапи виробництва, через які проходять помідори, щоб перетворитися у томатну пасту. На завершення екскурсії кожен міг скуштувати виготовлений продукт, і ні в кого не виникло сумнівів, що смакові якості томатної пасти, виготовленої із голопристанських помідорів, дійсно світового рівня!

 Наталья ЯРОВА. Фото автора.


 




Напишіть свій комментар
Ваше ім'я
E-mail (не буде опублікований)
Сайт
* Текст повідомлення
Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.